دولت مرکزی یمن از جمله تنش هایی بوده که طی سال های اخیر دولت علی عبدا... صالح با آن دست به گریبان بوده است. الحوثی ها یک گروه شیعه در شمال یمن در استان صعده هستند که به بدرالدین حوثی منسوب می شوند و به حوثی ها معروف هستند. این گروه پس از این که اولین برخوردها با نیروهای دولتی یمن در سال ۲۰۰۴ پیش آمد معروف شد هرچند مراحل رشد و نمو خود را در دهه ۸۰ طی کرده بود. در جریان درگیری های نخستین بین نیروهای دولتی یمن و گروه الحوثی در سال ۲۰۰۴ «حسین الحوثی» که نماینده پارلمان در انتخابات ۱۹۹۳ و ۱۹۹۷ بود رهبری این گروه را برعهده گرفت و طی درگیری ها کشته شد. گروه الحوثی معتقد است وضعیت فعلی یمن چیزی جز محدود کردن آزادی فعالیت دینی، سیاسی و تلاش برای از بین بردن فرهنگ و معتقدات زیدی ها از سوی دولت مرکزی نیست. الحوثی ها همچنین به شدت به سیاست های محدود کننده دولت در زمینه عمرانی و توسعه در این استان معترض هستند.
عبدالملک الحوثی رهبر فعلی جنبش الحوثی از لحاظ فکری و فرهنگی به دلیل دارا بودن شخصیت قوی، پس از کشته شدن برادرش حسین با وجود برادر بزرگترش یحیی در سال ۲۰۰۴ به رهبری این جنبش برگزیده شد.
وی با توجه به ویژگی های شخصیتی اش و همچنین نفوذ پدرش بدرالدین که از ائمه مذهب جارودی (فرقه ای از زیدیه) است که احترام و نفوذ زیادی در یمن دارد توانسته است جایگاه خود را مستحکم کند.
سابقه درگیری دولت و ناراضیان صعده که بعدها به گروه الحوثی معروف گردید به سال ۱۳۸۳ مطابق با ۲۰۰۴ میلادی بازمی گردد. دولت یمن در مواضع رسمی و علنی خود گروه الحوثی را به شورش و ایجاد ناامنی در مناطق مسکونی و حمله به پاسگاه های امنیتی در صعده متهم کرده و از ابتدای درگیری تلاش کرد تا با استفاده از توان نظامی به موجودیت گروه الحوثی و طرفداران وی خاتمه دهد. دولت از ابتدا با تبلیغات منفی خود گروه الحوثی را به عنوان مخالف صلح، آرامش، امنیت و رفاه عمومی معرفی کرده است. در کنار این تفسیر رسمی برخی معتقدند رویکرد سیاسی و مذهبی الحوثی در شمال یمن، مخالفت های گروه با سیاست های آمریکا در منطقه، سازماندهی تفکر انقلابی در شمال یمن، گرایش مذهبی عمیق به مذهب زیدی از جمله برگزاری مناسبت های مذهبی ازجمله مراسم باشکوه غدیر در صعده و برگزاری دوره های آموزشی جوانان نگرانی هایی را برای برخی در دولت یمن به همراه داشت و گروه های سلفی و بعثی در کنار برخوردهای رادیکال بخش امنیتی موجب گردید تا دولت خود را در مواجهه با گروه مزبور قرار داده و طی ۵ سال جنگ تمام عیاری را تجربه کند. گرچه یمن تلاش نموده تا طی ۵ سال گذشته مشکل فراروی خود را با رویکردی نظامی حل کند و در این میان جریانات ذی نفوذ بعثی، سلفی و امنیتی دولت را در این جهت سوق دادند لیکن دیدگاه متفاوت سیاسیون و بافت قبیلگی یمن (که رئیس جمهور یمن خود را منتسب به هاشمی ها می داند) و همچنین نفوذ گسترده زیدی ها در کنار سرسختی گروه الحوثی مانع از آن شد که راه حل نظامی بتواند گره مشکل را باز نماید. همچنین دخالت مستقیم عربستان و تحریک دولت این کشور برای سرکوب شیعیان زیدی الحوثی و متقابلا حمایت های لیبی از طرف مقابل با انگیزه ضربه زدن به سعودی ها بر پیچیدگی درگیری های صعده افزوده است و باعث شده است که هزاران نفر از مردم طی این سال ها در درگیری های این منطقه کشته و زخمی شوند. دولت یمن همچنین قطر و ایران را نیز به دخالت در این درگیری ها متهم می کند در حالی که هیچ وقت هیچ سندی در این باره ارائه نکرده است.
طرفین پس از گذشت ۳ سال از درگیری ها میانجیگری دولت قطر را پذیرفته و موافقتنامه ای را برای پایان درگیری ها امضا کردند. در عمده مفاد موافقتنامه صلح که در دوحه به امضای طرفین درگیری رسید هر دو طرف متعهد شدند عملیات نظامی را علیه دیگری متوقف کنند.براساس این توافقنامه کنترل استان صعده به عهده دولت مرکزی خواهد بود و گروه الحوثی برای فعالیت خود بایستی یک حزب سیاسی تاسیس کند، آزادی اسرا، اجرای فرمان عفو، بازسازی مناطق جنگ زده توسط دولت، احترام به آزادی بیان و حق تشکیل حزب سیاسی و تحویل سلاح های سنگین و نیمه سنگین گروه الحوثی از جمله مفاد این توافق نامه بود که فقط در مورد تبادل اسیران جنبه اجرایی به خود گرفت و سایر بندهای آن به اجرا درنیامد هر دو طرف درگیر در یمن، یکدیگر را به نقض آشکار مفاد توافق نامه دوحه متهم می کنند و گرچه دولت یمن آشکارا پیش از این توافق نامه را پایان یافته اعلام کرده بود اما در مقابل محمد عبدالسلام سخنگوی گروه الحوثی اعلام کرد که این گروه همچنان به توافقنامه دوحه پایبند است.درگیری های اخیر در این استان که ششمین حمله دولت به مواضع الحوثی ها محسوب می شود از تاریخ ۲۰/۵/۸۸ با عنوان عملیاتی به نام زمین سوخته برای پاکسازی شمال این کشور از شیعیان آغاز شده که تاکنون باعث کشته شدن مردان، زنان و کودکان بسیاری شده است.
نظرات شما عزیزان: